Managementul Proiectelor

Managementul proiectului este disciplina de planificare, organizare, asigurare si gestionare a resurselor pentru a ajuta la finalizarea cu succes a obiectivelor de proiect si a obiectivelor specifice.

Provocarea principala a managementului de proiect este de a realiza toate scopurile si obiectivele proiectului in timp ce onoreaza constrangerile preconcepute ale proiectului. Constrangerile tipice pot fi sfera de aplicare, timpul, sau bugetul. Provocarea secundara dar mai ambitioasa este de a optimiza alocarea si integrarea a resurselor necesare pentru indeplinirea obiectivelor predefinite.


Descriere. Principalele Beneficii

Abordarea traditionala

O abordare traditionala identifica o secventa de pasi care trebuiesc urmariti pentu  finalizare. In “abordarea traditionala”, putem distinge cinci componente ale unui proiect (4 etape plus controlul) in dezvoltarea unui proiect:

Faze tipice de dezvoltare a unui proiect:

•              Etapa de initiere a proiectului;

•              Planificarea proiectului si faza de proiectare;

•              Executia proiectului si etapa de constructie;

•              Monitorizarea proiectului si controlul sistemelor;

•              Realizarea a proiectului.

Nu toate proiectele vor trece prin fiecare etapa pentru ca unele proiecte poate fi terminate inainte de a ajunge de finalizare. Unele proiecte nu urmeaza o planificare structurata si / sau etapele de monitorizare. Unele proiecte vor trece prin etapele 2, 3 si 4 de mai multe ori.

Multe industrii utilizeaza variatii ale acestor etape de proiect. De exemplu, atunci cand se lucreaza pe un design al unei constructii de caramida si mortar, proiectul va trece de obicei prin etape cum ar fi pre-planificare, conceptualizarea  design-ului, schematizarea design-ului, dezvoltarea design-ului, desenarea constructiei ( sau Documentele de constract), si administrarea constructiei. In dezvoltarea de software, aceasta abordare este adesea cunoscuta ca “modelul cascada”,  o serie de sarcini una dupa alta in ordine liniara. In dezvoltarea de software multe organizatii s-au adaptat la Rational Unified Process (RUP) pentru a se potrivi acestei metodologii, cu toate ca RUP nu necesita sau recomanda in mod explicit aceasta practica. Cascada de dezvoltare functioneaza bine pentru proiecte mici, bine definite, dar de multe ori esueaza in proiecte mai mari

de natura nedefinita si ambigua. “Conul de incertitudine” explica unele din acestea, cum planificarea efectuata in faza initiala a proiectului sufera de un grad ridicat de incertitudine.

In proiectele in care cerintele nu au fost finalizate si se pot schimba, “managementul cerintelor” este utilizat pentru a dezvolta o definitie precisa si completa a specificatiilor tehnice si functionale ale obiectivelor proiectului.

COGNOS poate implementa organizational proceduri si tehnici de Managementul Proiectului prin: traininguri, formari la locul de munca si proiecte de reproiectare organizationala.