Controlul Costurilor

Controlul costurilor, de asemenea, cunoscut sub numele de management al costurilor sau management de limitare a costurilor, este un set larg de metode de contabilizare a costurilor si tehnici de management cu scopul comun de a imbunatati eficienta costurilor de afaceri prin reducerea costurilor, sau cel putin limitarea ratei lor de crestere. Intreprinderile utilizeaza metode de control al costurilor pentru a monitoriza, evalua si de a spori eficienta pe domenii specifice, cum ar fi departamente, divizii, sau linii de produse, in cadrul operatiunilor lor.

Descriere. Principalele Beneficii

Controlul costurilor este un proces continuu care incepe cu bugetul anual propus. Bugetul ajuta: (1) la organizarea si la coordonarea functiilor de productie si de vanzare, de distributie, service si functiilor administrative; (2) pentru a profita la maximum de oportunitatile disponibile. Cum anul fiscal progreseaza, managementul compara rezultatele actuale cu cele prognozate in buget si incorporeaza in noul plan lectiile invatate din evaluarea operatiunilor curente.

Controlul se refera la efortul managementului de a influenta actiunile unor indivizi care sunt responsabili pentru indeplinirea sarcinilor, Intampinarea de costuri, si generarea de venituri.

Un buget segmenteaza afacerea in componentele sale sau centre in care un responsabil initiaza activitati si desfasoara actiuni de control ale acestora. Centrele de responsabilitate reprezinta unitati organizationale aplicabile, functii, departamente si divizii. In general, un singur individ conduce un centru de responsabilitate si exercita o substantiala, daca nu completa, activitate de control asupra rezultatelor activitatilor persoanelor sau asupra proceselor din cadrul centrului. Centrele de cost sunt responsabile doar pentru cheltuieli, ele nu genereaza venituri. Exemplele includ departamentele de contabilitate, departamentele de resurse umane, precum si alte domenii similare de afaceri care ofera servicii interne. Centrele de profit detin  responsabilitate atat pentru venituri cat si pentru cheltuieli. De exemplu, o linie de productie sau o unitate comerciala autonoma ar putea fi considerate centre de profit. In cazul in care centrul de profit are active proprii, acesta poate fi considerat, de asemenea, un centru de investitii, pentru care pot fi determinate rezultatele investitiei.

Un buget stabileste, de asemenea standarde pentru a indica nivelul de activitate asteptata de la fiecare persoana responsabila sau unitate de decizie, precum si cantitatea de resurse pe care o parte responsabila ar trebui sa o utilizeze in atingerea acestui nivel de activitate.

Procesul de planificare si control al costurilor prevede doua tipuri de mecanisme de control:

1. Feedforward: oferind o baza pentru control la punctul de actiune (punctul de decizie) si

2. Feedback: oferind o baza pentru masurarea eficacitatii controlului dupa punerea in aplicare.