Business Reporting System

Sistemele de reporting oferite de COGNOS, sunt bazate pe crearea unui sistem datawarehouse care integreaza informatiile din sistemele operationale existente, si peste care ruleaza rapoartele solicitate de functiile de management ale clientului, oferind informatii pretioase pentru decizii.

Prin implementarea unei astfel de solutii, managementul organizatiei client capata vizibilitate asupra activitatilor si performantei organizationale, si are posibilitatea reala a unor decizii obiective si informate.

“Data Warehouse ” este un sistem utilizat intr-o organizatie pentru a colecta date, din una sau mai multe surse de date, cum ar fi baza de date a unui sistem tranzactional, intr-o locatie centrala de date, iar apoi analiza si raportarea acestor date, intr-un mod agregat asa cum este considerat cel mai util de catre manageri pentru a facilita deciziile.

Acest sistem, consta din conectorii la bazele de date ale sistemelor clientului(sunt suportate toate tipurile de baze de date inclusiv fisiere structurate de genul xls, xml etc), baza de date integrata(data warehouse) si un instrument de raportare si prezentare a datelor de interes. Sistemul este insotit de instrumente de facilitare, cum ar fi instrumente de modelare de date, simulatoare, analizori de cauze etc.

Odata cu implementarea acestui sistem, clientul isi poate defini nivelele indicatorilor proceselor interne de buna functionare precum si de alerta, astfel incat sistemele pot supraveghea independent buna derulare a operatiunilor companiei si sesizarea managerilor responsabili atunci cand performanta nu mai este in marjele prestabilite si acceptate si este nevoie de interventie decizionala.

Rapoartele pot fi oferite in format final standard pentru prezentare(portal web intranet, sau accesibil prin internet, fisiere-ppt, word, pdf, xls-sau emailuri cu sau fara attachement-uri), precum si in formate prelucrabile, ca de exemplu fisiere excel, permitandu-i recipientului raportului sa poata efectua analize si prelucrari suplimentare, pentru analize cauzale mai detaliate decat cele standardizate.

Descriere. Principalele Beneficii

Un depozit de date (Datawarehouse – DW) este o baza de date folosita pentru raportare. Datele sunt descarcate din sistemele operationale pentru raportare. Datele pot trece printr-un magazin de date operational pentru operatiuni suplimentare inainte de a fi utilizat in DW pentru raportare.

Unele dintre beneficiile pe care le ofera agregarea datelor sunt dupa cum urmeaza:

* Ofera un model de date comun pentru toate datele de interes, indiferent de sursa de date. Acest lucru face mai usoara raportarea si analiza informatilor decat in cazul in care mai multe modele de date au fost utilizate pentru a prelua informatii, cum ar fi facturile de vanzare, chitantele, etc

* Inainte de incarcarea datelor, neconcordantele sunt identificate si rezolvate. Acest lucru simplifica foarte mult procesul de raportare si analiza.

* Informatiile se afla sub controlul utilizatorilor serviciului de raportare, astfel incat, chiar daca datele sursa ale sistemului sunt eliminate in timp, informatiile din depozit poate fi pastrate in conditii de siguranta pentru perioade lungi de timp.

* Deoarece sunt separate de sistemele sursa, permit recuperarea datelor, fara a incetini sistemele operationale.

* Lucreaza in paralel si independent cu sistemele operationale, si ca urmare cresc valoareasistemelor operationale de business(CRM, ERP, SFA etc), in special prin faptul ca perfoemanta operationala a acestora nu este afectata de operatiunile de generare a unor rapoarte complexe pe bazele de date.

* Faciliteaza flexibilitatea sistemului de suport al deciziilor, cum ar fi rapoartele de trend (de exemplu, produsele care au inreistrat cele mai multe vanzari intr-o zona specifica in ultimii doi ani), rapoartele de exceptie, si rapoartele care arata performanta reala fata de obiective, permitand analize detaliate si identificarea ponderilor cauzelor problemelor.