Managementul aseturilor si infrastructurii IT

Software Asset Management (SAM), este o practica de afaceri care implica gestionarea si optimizarea achizitionarii, implementarii, intretinerii, utilizarii, si eliminarii aplicatiilor software din cadrul unei organizatii. Fundamental destinat sa faca parte din strategia de afaceri a tehnologiei informatiei a unei organizatii, obiectivele SAM sunt de a reduce costurile tehnologiei informatiei (IT) si limitarea riscurilor legale si de afaceri referitoare la proprietatea si utilizarea software-ului, in timp ce se maximizeaza reactia la  IT si productivitatea utilizatorului final.

Descriere. Principalele Beneficii

In implementarea acestor servicii COGNOS are pentru clientii sai urmatoarele obiective strategice :

•              Reducerea costului software-ul si al costului de suport prin negocierea acordurilor de volum ale contractului si eliminarea sau realocarea licentelor de software insuficient utilizate.

•              Punerea in aplicare cu respectarea politicilor de securitate corporativa si standardele de desktop.

•              Imbunatatirea productivitatii prin implementarea tipului corect de tehnologie mai rapid si mai fiabil.

•              Limitarea cheltuielilor de regie asociate cu administrarea si sprijinirea software-uui prin rationalizarea si / sau automatizarea proceselor IT (cum ar fi urmarirea inventarului, implementarea software- ului, urmarirea problemelor si managementul patch-urilor).

•              Stabilirea politicilor si procedurilor aflate in desfasurare privind achizitia, documentarea, implementarea, utilizarea si inlocuirea software-ului intr-un efort de a recunoaste beneficiile pe termen lung ale SAM.

Instrumente oferite de catre COGNOS :

– Instrumentele de inventar al software-ului “descopera” inteligent software-uri instalate in intreaga retea de calculatoare, si colecteaza informatii ale fisierelor de software, cum ar fi titlul, ID-ul produsului, dimensiunea, data, calea, si versiunea.

Instrumentele de masurare a software-ului monitorizeaza utilizarea de aplicatii software intr-o retea. Ele pot oferi, de asemenea, aplicarea in timp real a conformitatii pentru aplicatiile bazate pe licenta de utilizare.

– Instrumente de control al aplicatiei restrictioneaza ce si de catre cine software-ul particular, poate fi accesat pe un calculator ca un mijloc de evitare a securitatii si a altor riscuri.

– Instrumentele de implementare a software-uluia automatizeaza si reglementeaza utilizarea de software nou.

–  Instrumentele de management al patch-urilor automatizeaza implementarea patch-uri software-ului pentru a se asigura ca computerele sunt la zi si indeplinesc securitatea aplicabila si standardele de eficienta.

Managementul infrastructurii IT

Procesele de ICT Infrastructure Management recomanda cele mai bune practici pentru cerintele de analiza, planificare, proiectare, implementare si gestionare a operatiunilor  in curs de desfasurare si de suport tehnic a unei infrastructuri TIC. Procesele de management al infrastructurii descriu procese precum: Design si planificare infrastructura IT, Implementarea infrastructura IT, Definire operatiuni infrastructura IT, Suport Tehnic